bugün

eli eli lema şevaktani

hıristiyan ilmihal ve eskatolojisinin açmazlarından birisidir. kimi septik düşünürler, isanın monofizit görüşü destekler nitelikte, tanrı olmasından sebep: "tanrım, tanrım beni neden yalnız bıraktın?" demesini absürd karşılarlar. "tanrı olan isa, baba olan tanrıya neden feveran etsin ki?" denir.

ancak kaçırılan nokta, isa nın çarmıha gerilmeden önce tam manası ile, henüz tanrı olmadığıdır. ilk kelamın aktarıldığında 30 yaşındadır ki, öncesinde ve 3 yıl sonrasına dek, insan olan isa yaşamaktadır.

tradisyonel hıristiyan inanışı, isanın sept gününde saat 12 dolaylarında çarmıha gerildiği, ruhunu ise, 15 dolaylarında teslim ettiği görüşünde birleşir. yahudi kentine uzunca saatler çöken karanlık sonrası isa son olarak, "eli eli lema şevaktani" der. ardından ruhunu teslim eder.

bu andan itibaren ki isa, tanrı faikalarını alması da, 33 yaşında çarmıha gerildikten, 3 gün sonra paskalyada dirilmesi sonrası, havarilerine birkaç kez göründükten sonra göğe yükselip, babasının katında oturmaya başlamasıyla olmuştur.

henüz ölmeyen isa nın baba olan tanrıya sitemi de bu bağlamda, olağandır.