bugün

grup abdal

Haluk Tolga ilhan'ın yorumladığı Ervah-ı Ezel'de parçasıyla halk müziğine yeni bir yorum getiren ve özellikle genç dimağların beğenisi kazanan grup Kalan müzikten çıkan albümlerinden sonra dağılmıştır. Bu dağılma olayından önce grubu hayranlıkla takip eden biri olarak beni oldukça rahatsız eden bir durum var. ilk dağılma aşamasında takip edememiştim ancak Altın Yüzüğüm Kırıldı parçasının çıkmasından sonra farklılığı farkettim. Haluk Tolga ilhan'ın sesini aradı kulaklarım ancak yoktu sesi. Sonradan iyice olayı inceledim. Ancak herhangi bir açıklamaya rastlayamadım. Gruba sonradan dahil olan Burcu Sarak ve Ali Ekber Kayış hiçbirşey olmamış gibi açıklama yapmadan ''devam'' ediyorlardı yollarına. Ancak takdir edersiniz ki farklılığı yaratan ve Abdal grubunun dikkatimizi çekmesini sağlayan sesin olmayışı çok sırıtıyordu. Bunu engellemek için Kerem Kekeç'e resmen stüdyo kayıtlarında Haluk Tolga ilhan'ın sesi taklit ettirilmişti. Kerem Kekeç'i Düşbaz grubundan biliyorum. Abdal grubunda söylediği parçalarla Düşbaz'da söylediği parçalar arasında büyük bir ses farkı var. Ne tesadüftür ki Düşbaz grubunun diğer üyesi de Ali Ekber Kayış'tı. Yani resmen Haluk Tolga ilhan'ın yakalattığı ivme Düşbaz grubunun sembolik olarak isim hakkıyla başka bir kanaldan yeni grubu haline dönüşmüştü.

Düşbaz grubunu açıkcası parçalarını beğenirim,ara sırada dinlerim ancak halk müziği kültüründe içtenlik esastır ve tüm üstadlar sadece sesleriyle değil yaşayış tarzlarıyla da kitlelerin heyecanı ve beğenisini kazanır. Ali Ekber Kayış ise bu olaydan sonra oldukça irreti etti beni. Canlı performanslarda ve Hayat TV'de rastladığım bir kaç programda Kerem Kekeç'in taklidinin ne kadar abes kaçtığını farkettim. Çok üzücü bir durum açıkcası. Burcu Sarak'ın sesini öven arkadaşlara Hayat TV'de çıktığı programın canlı performansını öneririm. Youtube sayfasından kaldırdılar sonradan zaten resmen tırmaladı kulakları.

Dinleyenleri 'salak' yerine koyarak sanki hiçbirşey olmamış gibi 'yola devam ediyoruz' açıklaması oldukça pervâsızca. Abdal grubunun omurgasını oluşturan parçaları dikkatle inceleyin 'Ervah-ı Ezelde' ' Gafil Gezme Şaşkın' bu parçaların solisti Haluk Tolga ilhan'dır.

Daha fazla bu hareketin manasını sömürmeden dinleyicileri de salak yerine koymadan 'Düşbaz' olarak devam etmelerini diliyorum yola. Zira taklid ederek nereye kadar devam ettirebilirler. Özgün olanın yerini dolduramayacaklarını düşünüyorum.

Bu konuda yorum sizlerin youtubeda aratarak karşılaştırma yapabilirsiniz. Farkı kendiniz görün.

Ali Ekber Kayış'ın yaptığı ucuz kurnazlık ise ona ekmek getirmeyecektir. Sanatçı dediğin az ahlaklı olacak azizim. Bu kadar aleni ve pervâsızca hareket etmeyecek.

Bu parçayı dinleyip - heh işte bu ses aradığımız- diyenler meseleyi anlamışlardır.

http://www.youtube.com/watch?v=KPzGTtpb5HY&feature=plcp