bugün

kıbrıs sorunu

KIBRIS SORUNUNUN KAPSAMLI
ÇÖZÜMÜ iÇiN
ANLAŞMA TEMELi


KIBRIS SORUNUNUN
KAPSAMLI ÇÖZÜMÜ

Bizler, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin demokratik olarak seçilmiş liderleri, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin himayelerinde yürütülen ve her bir tarafın bir diğerinin siyasi eşiti olarak sadece kendisini temsil ettiği ve başkasını temsil etmediği müzakereler yoluyla Kıbrıs Meselesini tüm yönleriyle aşağıda kapsamlı şekilde belirtildiği gibi özgürce çözmeye karar verdik:

Madde 1 Kuruluş Anlaşması

1. Ekte sunulan Kuruluş Anlaşması’nın1 ana maddeleri ve ilaveleri’nde özellikle işaretlenmiş bölümleri ve <parça devletler> arasındaki sınırları belirleyen harita üzerinde anlaşmaya varılır. Taslak ilaveler bir bütün halinde 28 Şubat 2003 tarihinden geç olmamak kaydıyla tamamlanacak olan anlaşmanın temeli olarak kabul edilir.

2. Tüm Taslak ilaveler ekte sunulan tedbirler eşliği ve yardımıyla sonuçlandırılır.2

3. Genel Sekreter anlaşmanın tamamlanma sürecinin sonuçlarını tasdik etmeye ve anlaşmanın sonuçlandırılması için, zaruri olması halinde önerilerini dahil etmeye davet edilir.

4. Sonuçlandırılmış Kuruluş Anlaşması, Avrupa Birliği’ne katılım konusu da dahil, kurulacak yeni düzenin hayata geçirilmesiyle ilgili diğer belirtilen hususlarla birlikte her iki tarafça 30 Mart 2003 tarihinde referanduma sunulur.

5. Kuruluş Anlaşması ayrı ayrı ve eşzamanlı yapılacak referandumlarda onaylanmadığı taktirde hükümsüz ve geçersiz olur ve işbu kapsamlı çözümde öngörülen taahhütlerin başka hiçbir yasal etkisi kalmaz.

Madde 2 Kıbrıs’ta kurulacak yeni düzenle ilgili hususlara ilişkin Antlaşma

Kuruluş Anlaşması’nın yürürlüğe girmesini müteakip, Genel Sekreter’in daveti üzerine ve kendisinin (veya temsilcisinin) de hazır bulunmasıyla Kıbrıs’ın iki Eş başkanı ekte sunulan Antlaşma’yı3 Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık ile birlikte imzalar, ve sözkonusu Antlaşma Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 102. maddesi uyarınca uluslararası bir antlaşma olarak kayda geçirilir.

Madde 3 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne karar için sunulacak hususlar

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Güvenlik Konseyi’nden ekte belirtilen kararların alınmasını istemeye davet edilir.4

Madde 4 Avrupa Birliği’ne katılım şartları

Avrupa Birliği’nin 24 ve 25 Ekim 2002 tarihlerinde Brüksel’deki Avrupa Konseyi kararlarında belirtildiği üzere kapsamlı bir çözümün hükümlerini kabul etme ve uygulanışına yardımcı olma istekliliğini müteakip, ekteki Protokol’un Kıbrıs'ın Avrupa Birliği’ne katılım şartlarını belirleyen Antlaşma’ya eklenmesi ve sözkonusu Protokol’un Kopenhag’daki Avrupa Konseyi kararlarına ilave edilmesinin Avrupa Birliği’nden talep edilmesi kabul edilir.5

Glafkos Klerides Rauf Denktaş
Kıbrıs Rum tarafı adına Kıbrıs Türk tarafı adına

***

Elen Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti ve Büyük Britanya ve Kuzey irlanda Birleşik Krallığı, Kıbrıs sorununun sözkonusu kapsamlı çözümünü kabul eder ve Kıbrıs’ta kurulacak yeni düzenle ilgili hususlara ilişkin ve Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 102. maddesi uyarınca uluslararası bir antlaşma olarak kayda geçirilecek ekli Antlaşma’yı6, Kıbrıs’la birlikte imzalama yükümlülüğü altına girer.


imza imza imza
Elen Cumhuriyeti Büyük Britanya ve Türkiye Cumhuriyeti
Kuzey irlanda Birleşik Krallığı

***

Şahit

Kofi A. Annan
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri
güncel Önemli Başlıklar