bugün

rohan

burda yaşayan halka "at beyleri" anlamına gelen rohirrim denir. gondor'un müttefikidir. eorl rohanın ilk kralıdır. eorl, 2510'dan 2545'e bu sıfatı taşıdı. ülkesinin başkentini ak dağlar'daki tapanvadi'nin girişinde bulunan bir tepe olarak seçti ve buraya edoras dendi. fakat tekev, altın konak onun zamanında yapılmadı. doğulular, anduin boyunca ve rohanın doğu sınırındaki emyn muile dizi halinde saldırılar yapmaya başladı. 2454 yılında eorl, bozkırda doğulular ile yapılan mücadelede öldürüldü. eorl'ün naaşı, edorasın bulunduğu tepenin eteklerinde, bir höyüğe gömüldü. eorl'dan sonra oğlu brego geçti. oda doğulularda mücadeleye devam etti. tekev, brego zamanında inşa edildi. görkemli konak 2569 yılında tamamlandı.

2980'e kadar bir çok kral değişti ve doğulular, orklarla mücadeleye devam ettiler. 2980'de tahta theoden geçti. theoden, döneminin başlarında halkının sevgilisiydi, güçlü ve cesurdu. fakat 3014 yılında danışmanı grima'nın marifetleriyle fiziken zayıf düştü. rohirrim grima'nın, saruman'ın hizmetkarı olduğunu uzun süre boyunca anlayamadı. grima, ikna ediciliği ve muhtemelen kullandığı zehirler ile theoden'i zayıf düşürdü ve bu da rohan savunmasını doğrudan etkiledi. 3018 yılının eylül ayında gri gandalf rohana gelerek, theoden'i uyandırdı. theoden eski gücüne kavuştu ve grima'yı kovdu. gandalf'ın öğüdüne uyarak miğfer dibi'ne gitti. miğfer dibi savaşı'nda uruk hailere karşı galibiyet aldı.

daha sonra minas tirith kuşatmasında eorl'un yeminini tutarak, en kısa sürede rohirrime liderlik ederek gondor'un yardımına, pelennor çayırları savaşı'na koştu. savaşta, kendi birliğinden kat kat güçlü olan harad'lı süvarileri ezmiş, ancak angmarlı cadı kral'la karşılaştığı sırada, kara bir okla vurulan atı karyele'nin altında kalarak ağır yaralandı ve kısa süre sonra da öldü.

naaşı sauron'un düşüşünden sonra rohana taşınana kadar minas tirith'te kalmıştır. kral theoden, cenazesi alayı gondor ve rohan beraberliğinde yapılan ilk kraldır. galadriel, celeborn, arwen, elrond ve oğulları gibi bazı elfler de cenazeye eşlik etmişlerdir. eorl'a dayanan kralların ikinci soyunu böylece son bulmuştur.

theoden öldükten sonra, güneşin 4. çağında da gondorla müttefiklikleri devam etmiştir.