bugün

kazıklı voyvoda

romen halkı tarafından çok sevilen bir savaşçı olan vlad dracul un oğlu olduğu için ejderinoğlu da denir. osmanlının ülkeleri içeriden feth etme politikası dahilinde küçük yaşta osmanlı sarayına alınmış fatih sultan mehmet ile birlikte büyümüştür. 15 yaşında ülkesinde yönetimi ele alması ve osmanlıcı politika izlemesi düşünülerek salınmıştır. ancak bu plan geri tepmiş genç voyvoda özgür tam bir caniye dönmüş ve isyan etmiştir. sarayda genç şehzade fatih ile ayrım yapılmadığı tamamen aynı şartlarda büyütüldüğü söylenir *. yıllarca fatih ile savaşmış hep kaçmayı başarmış. birçok kez araya aracılar sokarak fatihten af dilemiştir. ama sonunda yine bildiğini okumuş caniliklere devam etmiş isyanını sürdürmüşütür. sefere çıkan ordular vlad ın sarp dağlara kaçması sonucu büyük güçlükler yaşamıştır.

vlad ın akıbeti konusunda bir hiç biri kesin olmamakla birlikte bir çok fikir vardır, dağlarda kaçarken düşmüş, kendi adamları tarafından öldürülmüş, akıncılar tarafından yakalanmış yada osmanlıdan kaçıp daha sonra hayatını sürdürmüştür. hangisi doğrudur bilmek artık pek mümkün değil.

bize anlatılanlara göre tam bir cani olan vlad romen halkı için ülkesini sömürgecilere karşı savunmuş bir kahramandır * .

yıllar sonra ingiliz yazar bram stoker in drakula romanına esin kaynağı olmuş tüm dünyada bir vampir efsanesine dönmüştür. meraklı insanların vlad ın kitapta geçen * şatosunu aramak için romanya ya akın etmesine bölgedeki girişimciler kayıtsız kalmamış ve uydurma bir şato göstererek drakula efsanesini daha da ilerletmişlerdir.

hakkında insan eti yediği, kazıklara geçirilmiş insanların çığlıkları arasında onların kanlarını içitiği gibi efsaneler vardır. doğrumudur abartımıdır bilinmez.
güncel Önemli Başlıklar