bugün

tarihi eser kaçakçılığı

Bergama'daki zeus tapınağı, çorum'daki boğazköy sfenksi, aydın'dan çalınan ihtiyar balıkçı heykeli, millet agorası'nın bir cephesi, Berlin müzesi'nde; Troy'dan kaçırılan heykeller Leningrad'ta; yedi harikadan biri olarak kabul edilen bodrum Mausoleum'a ait kabartmalar, Maussollos ve Artemisia heykelleri ve diğer insan ve aslan heykelleri, Londra British Museum'da; Topkapı Müzesi'nden çalınan iznik Çinileri Fransa Louvre Müzesi'nde bulunmaktadır. iki gün önce bursa görükle'den kaçırılmaya çalışılan daha niceleri...

kazı çalışmalarına gerekli bütçe ayrılamaması sebebiyle yurtdışından gelen arkeologlarla çalışan türk arkeologlar, yapılan anlaşmalarla yabancı bir arkeologun yaptığı kazı sonunda elde ettiği tarihi eseri ülkesine götürüp sergileme hakkı olduğunu söylüyor.

fakat ne kadar ilginçtir ki; 1970 UNESCO Avrupa Arkeolojik Mirasın Korunması Sözleşmesi'ne göre kültür varlıkları ortak miras olarak kabul edildiğinden doğdukları topraklarda korunmalıdır, deniliyor.

son bir söz daha; tarihimiz 'biz bu taş yığınlarından çok var, buyrun götürün! hediyemiz olsun' diyen, hükümdarlarla dolu!

edit: imla.
güncel Önemli Başlıklar