bugün

yeni başlayanlar için araba kullanmak

eski, olabildiğince eski bir arabayla yapılması gereken eylemdir.
Hani şu devletin piyasadan kalksın diye sahibine 5 bin tl ödeyip hurdaya kaldırdıkları cinsten.
Hurdadan önceki son anları der, hoyrat davranabilirsin ancak unutma o da sana çok iyi davranmayacaktır.

Öncelikle koltuğa oturursun - kullanacam diyorsan ön koltuğa. kapı kolu sert olabilir, ilk inatlaşmanı burda yaşayacaksın - sakin ol. koltuğa oturduğunda ilk farkettiğin şey direksiyona olan uzaklığın olacaktır - panik yapma, koltukla da inatlaşma, onun yeri orası. üretildiği yıllarda yaşayan insanların bacakları çok mu uzunmuş diyebilirsin- iğrenç bir espri- deme.

debriyaja koydun mu ayağını? e evet koltuğun ucuna kaymak zorunda kaldın, onunla da kalmadın, sol yanını debriyajın dibine kadar basacam diye yükleyince sağ ayağın gönyeyi şaşırmış olabilir ama napıp yapıp onu da gaza yaklaştırmalısın. fizik kurallarına aykırı diye düşünme- bunu senden önce başaranlar oldu,sen de yapabilirsin. o da olmadıysa yanındaki kişiden yardım isteyebilirsin. sen canhıraş debriyaja basarken o da sol eliyle gaz verecektir.

eh gazı da verdik, vites değişiklikleri dışında sol ayağımız da özgür, şimdi yavaş yavaş yol alabilirsin. Ancak yollar da hayat gibi engebeli ve sarp. bunun kavisi var, yokuşu var, inişi var, hem senin dışında başka canlılar ve motorlular da var..
burda sorum şu olacak; nesnelerle arandaki mesafeyi algılamakta ne kadar iyisin? hımm, iyisin. peki ozaman karşına çıkan herhangi bir engelde direksiyonu tam olarak ne zaman kırman gerektiğini biliyorsun..
ama o direksiyon senin tanıdığın diğer yavşak direksiyonlara benzemez. çevirmekten üç günde bir yalama olacağından sık sık sanayideki tamirciye gider ve direksiyonu sıkarlar, eğer bugün aracın sanayiden çıktığı gün ise direksiyon daha fazla efor sarfetmeni isteyebilir senden. bunu başarabilirim diyorsan da.. aniden önüne çıkan araçta direksiyonu kırdım ama çok sıkıydı, yok efendim dönmedi gibi yakarışların palavra gibi algılanacaktır, haberin ola..