bugün

yeni başlayanlar için araba kullanmak

araba veya otomobil bildiğiniz üzere en çok kullanılan kişisel taşıma araçlarından biridir; hatta en çok kullanılanıdır. bu yüzden yeni başlayan sürücü adayları için bir takım bilgileri buradan ulaştırmak önem arzetmektedir.

öncelikle belli başlı bazı kurallar vardır elbette, trafik kuralları dediğimiz. bu kuralları iyi biliyor olmak gerekir, araba kullanabilmek için. zira araba kullanmak demek trafik demektir.

yeni başlayanlar için bilinmesi gereken belli başlı önemli hususları belirtelim hemen:

- arabaya bindiğinizde sırasıyla emniyet kemerini takın, koltuk ayarı yapın (debriyaja tamamen basacak şekilde ayarlamanız gerekir) ve ayna ayarını yapın.
- arabayı kaldırmak için kullanacağınız vites 1'dir. bazı istisnai sistemler hariç tüm arabalar 1. vites ile kalkış yapar.
- sol ayağımız her zaman debriyaj üzerinde olmalıdır, diğer ayak ise gaz ve frende gidip gelmelidir.
- devir göstergesi 30'un üzerine çıktığı anda araba bir sonraki vitese atmayı istemektedir; eğer sabit hızla gitmek istiyorsanız devir göstergesi 30'da sabit kalacak şekilde gitmeye devam edin. yok ben vites atacağım diyorsanızda debriyaja basıp vitesi atın (gazdan ayağınızı çekin), pat diye de ayağınızı debriyajdan çekip gaza asılın (tavsiye edilmez pek, yine de uslu uslu hafifçe bırakabilirsiniz debriyajı).
- yeri gelmişken arabayı kaldırabilmek yeni başlayanlar için biraz zahmetli bir iştir. tabii bunun da bir tekniği var yeni başlayanlar için; debriyaja sonuna kadar basıp 1. vitese alın arabayı, ardından debriyajı yavaşça yarımlayın. motorun sesini duyun ve şiddetlenen sese kulak vererekten debriyajdan ayağını çook yavaş bir şekilde kaldırmaya devam edin, muhtemelen araba hiç gaza basmasanız dahi hafiften hareketlenecektir, bu sırada hafif gaz verin ve yavaşça debriyajdan ayağınızı çekin. eğer hafif hareketlenme durumu olmuyorsa, çok hafif gaz vererekten hareketi sağlayarak arabayı kaldırabilirsiniz.
-durmak istediğinizde frene bir anda yüklenmeyin, aksi takdirde yan tarafta oturan kişinin kafasını cama çarpıp beyin kanaması geçirmesini sağlayabilirsiniz. gazdan ayağınızı çektiğinizde, çook yavaşça frene basın. zamanla öğrenirsiniz zaten yumuşak bir şekilde arabayı durdurmayı. ayrıca arabayı durdurmak istediğiniz sırada debriyaja basaraktan arabayı boşa alıp akabinde frene basmanız da iyi olacaktır; pek uygulanmayan bir şey ama sürücü kursları böyle öğretiyor.